
Een afwijkende teenstand kan leiden tot klachten. De gewrichten van de teen kunnen overbelast en pijnlijk raken. Meestal zorgt een afwijkende teenstand voor drukpunten waarop eelt en/of likdoorns ontstaan. Een likdoorn of een teveel aan eelt kan verwijderd worden, maar omdat de oorzaak (het drukpunt) niet verdwijnt komt het eelt of de likdoorn toch weer terug. Het doel van de orthese is om de oorzaak weg te nemen zodat de eeltvorming minder wordt of verdwijnt.
Een orthese wordt (direct op de voet) gemaakt van siliconen. Om een goed passende orthese te maken wordt er voor het maken van de orthese een voet onderzoek gedaan. Hierbij wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de tenen. Ook worden uw schoenen bekeken aan de binnen en buitenkant. De orthese moet na het maken 24 uur uitharden.
Orthese voor verschillende doelen:
- protectie: tegen onder andere likdoorns of bursa op de tenen
- correctie: van bijvoorbeeld een klauwstand van een teen
- preventie: om bijvoorbeeld een scheefgroeiende teen die nog geen last geeft, geen klachten te laten geven
Antidruk technieken worden toegepast om een voetklacht te verlichten en/of te verbeteren. Bij antidruk- technieken kun je aan de meest uiteenlopende materialen denken. Confectiehulpmiddelen of handwerk met vilt, fleecy web, copeline of een smig. Ik kan hiermee een nagel, likdoorn of een locatie drukvrij leggen. Het is van groot belang te weten waar ik op moet letten, zodat ik niet de ene locatie drukvrij leg ten koste van de andere en dat het antidruk materiaal de afwikkeling van de voet niet belemmert