Acne begint meestal in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Het komt echter ook bij volwassenen voor.
De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter. Ze produceren meer en dikkere talg. Deze dikkere talg kan zich ophopen en moeilijk afvloeien via het afvoerkanaal.

Door toenemende huidverhoorning van het afvoerkanaal, raakt de talgklier verstopt waardoor een comedo ontstaat, beter bekend als een mee-eter. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en onderhuidse mee-eters (witte comedonen). De aanwezige propionibacterie zorgt ervoor dat de vetten uit het talg omgezet worden in vrije vetzuren.

Wanneer de talgklier overvol raakt, scheurt deze open en komen de irriterende vetzuren in het omringende weefsel en er ontstaat een ontsteking. Er kan een papel (rode verhevenheid) of een pustel (geel kopje) ontstaan. In ernstiger gevallen kunnen er nodi (pijnlijke onderhuidse knobbel) of cysten (met talg gevulde holte) ontstaan.

Vormen van acne

Behalve acne vulgaris, hetgeen betekent ‘gewone’ (meest voorkomende vorm van) acne, zijn er nog enkele vormen van acne met een ander beeld of een ander beloop.

– Acne conglobata:
Acne conglobata is een ernstige vorm, die voornamelijk bij mannen voorkomt en vaak lang na het twintigste jaar blijft bestaan. De ontstekingen verlopen veel heviger dan bij de gewone acne. De schouders, de rug en de borst zijn in het algemeen erger aangedaan dan het gezicht.
– Acne comedonica:
Dit betreft een zeer milde variant van acne in het gelaat, waarbij comedonen op de voorgrond staan.
– Acne ectopica (hidradenitis suppurativa):
Dit is een variant van acne op ongewone plaatsen, zoals de oksels, de liezen en op de billen. Het kan zeer ernstig zijn. De steeds terugkerende ontstekingen en abcessen kunnen de patiënt veel ongemak bezorgen. Deze vorm van acne komt meestal voor na het 20e levensjaar, met name bij rokers.
– Acne excoriee (des jeunes filles):
Letterlijk wordt deze variant “krab-acne” van de jonge meisjes genoemd. Sommige mensen met acne, veelal jonge vrouwen met geringe acne, kunnen zo geobsedeerd raken door de huidaandoening, dat iedere pukkel wordt opengekrabd of uitgeknepen. Hierdoor ontstaat een ontsteking die alleen maar erger wordt en littekenvorming kan geven.
– Pommade acne / cosmetica acne:

Door het gebruik van cosmetica als foundations kunnen comedonen en vervolgens acne ontstaan. Dit kan gebeuren door afsluiting van de haarfollikel zelf of doordat het product het haarzakje irriteert.
– Acne Mechanica:
Mechanische factoren (als druk) kunnen acne verergeren. Bekend voorbeeld is acne die ontstaat ter plaatse waar een helm op het voorhoofd drukt. Door de lokale druk ontstaan micro-comedonen. Hierbij ontstaat een ontstekingsreactie en vervolgens acne. Lokale druk dient vermeden te worden.

Behandeling

Acne is een aandoening die niet van de een op de andere dag verdwijnt, er is vaak geduld nodig  om zichtbaar resultaat te zien.

De behandelingen bestaan uit het reinigen van de huid, hierbij worden oneffenheden als ontstekingen en comedonen op hygiënische wijze uitgedrukt, de hoornlaag verdund en bacteriën gedood. Het bepalen van de duur van de behandelingen is afhankelijk van het verloop van het genezingsproces. In het begin ligt de behandelfrequentie hoog. Bij voorkeur 1 x  in de 2 weken een behandeling voor het beste resultaat. De behandelingen nemen af naarmate de conditie van de huid verbetert.

Voor de huid met acne is een goede huidverzorging erg belangrijk. Verkeerde huidverzorgingsproducten kunnen acne verergeren en in sommige gevallen zelfs veroorzaken.  Daarom is het raadzaam om tijdens de acne-behandelingen de geadviseerde producten uit de salon ook thuis te gebruiken. Deze combinatie-aanpak zorgt voor de snelste en beste resultaten. Er wordt een goed advies hierover gegeven. Geef uw huid de tijd om aan de behandelingen en aan de producten te wennen. Bij regelmatige verzorging kan na ca. 6 tot 8 weken verbetering worden waargenomen

Aan de belangrijkste oorzaak, de verstoorde hormoonspiegel, kan ik helaas niet doen. Daarvoor kunt u bij een arts terecht.

Openingstijden

Ma. 09.00-16.00u
Di. 08.30-17.00u
18.00-21.00 (niet elke dinsdagavond)
Wo. 09.00-15.00u
Do. 09.00-16.00u
Vr. 09.00-13.00u
Za. 09.00-11.00u (niet elke zaterdag

u maakt de afspraak rechtstreeks in onze online bookingsmodule.